A modern multifokális lencsék előnyei

Az életkor előrehaladtával szemünk, pontosabban szemlencsénk veszít a rugalmasságából, melynek során egyre nehezebbé válik a közeli tárgyakra való fókuszálás.

Ilyenkor kezdünk el olvasáskor “trükközni”: egyre távolabb toljuk magunktól az olvasni valót, csak sajnos egy idő után már nem elég hosszú a karunk :) , kicseréljük az izzókat erősebb fényűre, felnagyítjuk az okos eszközeinken a betűméretet, elővesszük a nagypapa nagyítóját vagy megkérjük a gyereket, hogy ugyan olvassa már el azt a fránya árcímkét a boltban, és még sorolhatnám napestig a ötletesebbnél ötletesebb megoldásokat.

Aztán elérkezik a pillanat, amikor már annyira zavar minket, hogy elmegyünk szemvizsgálatra, és rászánjuk magunkat, hogy végre csináltassunk egy jó szemüveget, még mielőtt végleg leszoknánk az olvasásról.

Szemünk alkalmazkodó képességének elvesztése látszólag úgy tűnik, hogy egyik pillanatról a másikra történik, pedig valójában ez a folyamat éveken keresztül folyamatosan zajlik. Leggyakrabban 40-45 éves kor körül figyelünk fel rá.

Ezt nevezzük Presbyopiának, magyarul Öregszeműség - nem túl kedves kifejezés. Előbb-utóbb mindenkinél jelentkezik, hangsúlyozva azt, hogy ez egy kellemetlen állapot és NEM betegség. Sajnos megelőzni nem tudjuk, pont olyan élettani folyamat, mint az ősz hajszálak megjelenése.

Egy jó szemüveg viszont megoldást jelent eme probléma kiküszöbölésére. Ha elfogadjuk a tényt, hogy szemüvegesek lettünk, akkor többé nem érezzük ezt az állapotot kellemetlennek.

 

Az olvasószemüveg elavult megoldás

Manapság már óriási választék van a szemüveglencsék világában, alkalmazkodva a mai rohanó életmódunkhoz. A mai, modern életvitelünk esetében, egy egyfókuszú olvasószemüveg teljesen elavult megoldást jelent. Hogy értem ezt? Csak gondoljuk végig egy napunkat, amit akár pihenéssel, akár munkával töltünk.

Napi rutinunk része a telefon, számítógép, tablet, laptop használata a nyomtatott sajtó, könyv, stb mellett. Ez azt jelenti, hogy olvasáskor nem egy fix távolságban nézünk, hanem hol távolabb, hol közelebb a szemünkhöz tartjuk azt a bizonyos olvasnivalót.

Tehát, ha átfordítjuk cm-be, akkor azt mondjuk, hogy látni szeretnénk 30 cm-ről is és kb 50 cm-ről is az elolvasni kívánt szöveget, számot. Erre nem alkalmas egy csak olvasó szemüveg, hiszen a benne levő olvasó - dioptriás lencse csak a kb. 30cm-es távolságban lévő betűket élesíti ki, de abban a pillanatban, amikor ránézünk a számítógépünk monitorjára, ami kb. 45 cm-re van, életlen képet látunk.

Ha pedig ennél távolabbra tekintünk, akkor egyenesen szédítő lesz az élmény. Erre igen hamar rájön mindenki, hiszen akinek ilyen olvasószemüvege van, az az orra hegyére letolva használja. Ugye most azonnal beugrott a látvány? :)

A megoldás egy ún. munkaszemüveg /munkaprogresszív/, vagy akinek a távoli látáshoz is kell korrekció, akkor multifokális, más néven progresszív szemüveg.

 

Munkaszemüveg

Ez már egy speciális lencse, melynek több fókuszpontja van, így ideális látásélményt nyújt olvasáshoz is és kb. 5 méteren belül minden távolságra. Tehát amikor otthon, vagy a munkahelyen vagyunk és szeretnénk élesen látni a betűket, arcokat beltéren.

 

Multifokális vagy más néven progresszív szemüveg

Ez is egy több fókuszponttal rendelkező lencse, melynek segítségével gyakorlatilag minden távolságra élesen látunk. Akár olvasni, akár autót vezetni szeretnénk, nem kell cserélgetni a szemüveget, a lencsében benne van a távoli és az olvasó dioptria egyaránt, sőt, az ún. köztes távolságra szükséges dioptriák is. Manapság ez a lehető legjobb megoldás azok számára, akiknek szemüveg kell minden körülmények között. Mivel a fent említett lencsék speciálisak, így ezek használatát meg kell tanulnunk, hozzá kell szoknunk. A megszokási időszakban türelmesnek kell lennünk, ezért nyugodt időszakban, pl hétvégén kezdjük viselni. A rövid ideig tartó szokatlan érzést érdemes elviselni, hiszen később meghozza a gyümölcsét, a progresszív lencse által nyújtott előnyök bőven kárpótolnak érte.

A Fashion&Eye webshopban kapható legmodernebb lencsék esetében jóval rövidebb a megszokási idő, mert ezeket a természetes szemmozgás és fejtartás figyelembe vételével alakították ki. Így nem kell változtatnunk berögzült szokásainkon.

 

szemüveg, kontaktlencse webáruház
Szólj hozzá!

Sorry, you must be logged in to post a comment.