A számítógépes munka hatásai a szemre

Manapság sajnos általánosan szükség van a számítógép használatára, legyen szó bármilyen munkáról. Van olyan, aki csak egy-két órát tölt a gép előtt, de általában nem ez a jellemző. Átlagosan 8-10 órányi munkát töltenek számítógép előtt az emberek, arról nem is beszélve, hogy munka után, otthon is a gép előtt ülnek.

Hogyan segítsünk a szervezetünknek, hogy könnyebben viselje el ezt a terhelést?

 

 

 

 

A számítógépes munka leginkább a szemünkre jelent nagy veszélyt. Olvasás és számítógépezés közben az átlagosnál sokkal kevesebbet pislogunk. Pedig nagyon fontos, hiszen azzal tartjuk nedvesen a szemünket. A szaruhártya könnyen kiszárad.

Normális esetben percenként átlagosan huszonkétszer csukjuk le a szemünket, olvasás közben ez tízre, a képernyő előtt pedig mindössze hétre csökken.

Mit tehetünk?

A szaruhártya kiszáradásának megelőzésére figyeljünk arra, hogy munka közben pislogjunk. Végezhetünk egyéb gyakorlatokat is, például húsz-harminc percenként tartsunk rövid szünetet, lassan hunyjuk le, majd nyissuk ki a szemünket. Fontos a szemizmok nyújtása is, ezért pár percen keresztül váltogassuk a közelre és távolra nézést (fókuszáljunk különböző távolságra lévő tárgyakra). Nem csak a szemnek, hanem a léleknek is frissítő lesz ez a néhány perces szünet.

 

Hogyan segíthetünk még?

Begépelendő szöveg esetén célszerű, a lapot minél közelebb helyezni a monitorhoz, ugyanis a szemnek az adatbevitel is igen megterhelő lehet, ha folyamatosan eltérő távolságban lévő, más fényerejű szövegre kell fókuszálnia. Megoldás lehet a képernyőre szerelhető irattartó. Ezzel nem csak a szemünket de a nyakunkat is megkíméljük a folyamatos és felesleges mozgástól.

 

Mi okozhat még gondot?

Ha a monitor elrendezése nem megfelelő az is sok gondot tud okozni. A képernyő felső szegélyének nagyjából szemmagasságban, illetve az alatt kell lennie. Ellenkező esetben tartósan felfelé kell néznünk, aminek a következményei a szem erősebb terhelése, a szaruhártya kiszáradása, a szem vörösessége, fájdalma és végül a fejfájás lesznek.

Lényeges a monitor távolsága és pozíciója is. A monitor méretétől függően 50-70 cm távolságra kell lennie, és mindig oldalról kapja a természetes fényt, hogy a felesleges, zavaró tükröződéseket elkerüljük.

 

Szemüvegesek figyelem!

Aki eleve látásproblémákkal küzd különösen oda kell figyelnie, hogy a szemüvege alkalmas-e arra, hogy abban dolgozzon napi 8 órát. Előfordulhat, hogy a hétköznap használt szemüveg nem felel meg a számítógépes munkához. Ilyenkor érdemes egyeztetni a szakorvossal illetve optikussal, hiszen ma már lehetőség van speciális számítógépes szemüveg elkészítésére.

Ne feledjük, hogy az olvasószemüveg nem megoldás a problémára, hiszen azt nem számítógépes munkára tervezték!

Emellett fontos, hogy aki szemüveges az viselje is azt. Amennyiben nem hordja rendszeresen a szemüveget, az a szem további romlásához, hunyorgáshoz, a szem körüli izmok terheléséhez, végül a szemhéjak remegéséhez vezet.

 

Ha kontaktlencsét viselsz erre figyelj!

Akik kontaktlencsét viselnek fokozottabban ki vannak téve a szemkiszáradás veszélyének. Ezen pedig a légkondicionáló sem segít, hiszen az is szárítja a levegőt. A korábban említett gyakorlatok végzésével, illetve műkönnyel javíthatunk a helyzeten. De ha módunkban áll inkább kapcsoljuk ki a légkondicionálót.

 

Ha érdekelnek további tippek, trükkök akkor kövesd blogunkat vagy nézd Facebook oldalunkat! :)

 

 

 

Szólj hozzá!

Sorry, you must be logged in to post a comment.