Téli tippek látásunk megóvásához

 

Az alábbiakban összeszedtünk néhány olyan tippet, amikkel télen védhetjük a szemünket.

Miért probléma a természetes fény hiánya?

A  természetes fény fontos a szemünk fejlődése szempontjából. A miópiával, vagyis rövidlátással élő gyermekek esetében azt sikerült bebizonyítani, hogy a látásproblémák enyhülése összefüggésben áll a szabadban, természetes fényben töltött idővel.

Ez annak köszönhető, hogy a napfény befolyásolja a dopamin nevű hormon termelődését, amelynek szerepe van a szem fejlődésében. Az ajánlás pedig úgy szól, hogy a fejlődésben lévő szervezetnek, és szemnek napi három óra természetes fényre van szüksége, hogy minimálisra csökkenjen a rendellenességek kockázata.

A modern, városi embereket akár évi 6 ezer órában éri mesterséges fény. Mit tehetünk látásunk egészségének megőrzése érdekében?

  1. Alakítsuk ki úgy életterünket és munkakörnyezetünket, hogy a lehető legtöbb természetes fény érjen minket.
  2. Tervezzük át környezetünket úgy, hogy kevés, erős fényforrás helyett nagy számú, de egyenként gyengébb fényerejű fényforrást használjunk.
  3. Ha sokat használunk digitális eszközöket, hordjunk megfelelő réteggel ellátott szemüveglencsét, mely jelentősen csökkenti a szemünkbe jutó kék fény mennyiségét, és így megelőzi a szem megerőltetését és a szemfáradtság kialakulását.
  4. Lefekvés előtt egy órával már ne használjunk digitális eszközöket, és mérsékeljük a lakásban a fény erejét.
  5. A szemünk védelme érdekében minimum napi 3 órát próbáljunk meg természetes fényben tartózkodni, fontos azonban, hogy a szabadban teljes védelmet csak az UV-sugárzást 100 százalékban kiszűrő szemüveglencsék – például az UV Control szemüveglencsék – nyújtanak.
  6. Fogyasszunk magas A-vitamin tartalmú élelmiszereket, mert ezek segítik a szem regenerációját.

 

Borongós időben napszemüveg?

szem védelme felhős időben

 

Az UV-sugárzás elleni megfelelő védekezésre akkor is szükségünk van, amikor napszemüveget eszünkbe sem jutna felvenni. Borongós időben se feledkezzünk meg a szem UV védelméről!

Borús időben sokszor napokig nem látunk napfényt. Ezért nem jut eszünkbe az UV-sugárzás elleni védekezés annyiszor, mint a verőfényes nyári napokon. Pedig télen is kiemelten fontos a szemünk védelme.

A napfény hiánya se tévesszen meg senkit, hiszen felhős időben is érheti a szemünket káros mennyiségű ultraibolya fény. Ilyenkor is hordjunk napszemüveget!

 

Téli sportok szerelmeseinek

téli sportok szemüveg

 

A téli sportokat űzőkre jellemző, hogy nagyon odafigyelnek, milyen sportfelszereléssel indulnak a havas lejtők felé. Ugyanilyen gondossággal kell azonban a megfelelő védőszemüveget is választanunk ezekhez a téli, kültéri tevékenységekhez.

A tél, különleges fényviszonyaival, a fehér havas felületek erős fényvisszaverő tulajdonságaival különleges kihívásokat jelent a látásunk szempontjából. Érdemes felkészülnünk a szemünk védelmére a téli időszakban is!

A tél legnagyobb kockázata az UV-sugárzás. A rendkívül magas energiájú, de nem látható fény mennyisége ugyanis sokkal kevésbé függ az évszakoktól, mint hisszük. Ráadásul télen sokkal nagyobb mennyiségben érheti a szemünket UV-sugárzás, mint nyáron, amikor az erős fény miatt önkéntelenül is odafigyelünk erre.

Télen se csomagoljuk el túl mélyre a nyári, UV-szűrővel rendelkező napszemüvegeket. És ne gondoljuk, hogy télen nincs szüksége a szemüveglencsénknek megfelelő védelmet biztosító tükröződéscsökkentő felületkezelésre.

Sokan a párásodás miatt döntenek télen a kontaktlencsék mellett, azonban ha így teszünk, fontos észben tartanunk, hogy a szokásosnál is többször lesz szükségünk a szemünk egészségét óvó szemcseppekre. Így elkerülhetjük a szem kiszáradását.

 

fashion and eye napszemüveg webshop
Szólj hozzá!

Sorry, you must be logged in to post a comment.