Hogyan használd a lágy kontaktlencsét?

A lágy kontaktlencsék ma már a mindennapi, és az alkalmi viseletre is alkalmasak. Akár szemészorvoshoz, akár optikushoz fordulunk is azzal a kéréssel, hogy kontaktlencsét szeretnénk, mindkét szakember egyformán a hozzánk/szemünkhöz, az éleslátásunkhoz szükséges legjobbat választja számunkra.  A kényelmes és tartós viseléshez azonban mindenképpen az szükséges, hogy betartsunk néhány alapvető szabályt. Ezeket összefoglaltunk a cikkünkben! :)

 

 

 

A legfontosabb szempont a tisztaság a lágy kontaktlencse kezelésénél. Mindig mossunk kezet, mielőtt megérintenénk a kontaktlencséket! A lencséket érdemes egy tiszta asztal felett kezelni, nehogy leessenek a földre és bepiszkolódjanak vagy elvesszenek.

A műveletet mindig óvatosan, ujjbeggyel végezzük, nehogy a lencsét a körmünkkel megsértsük. A lencséket mindig óvatosan tisztítsuk, és a szakorvos vagy optometrista (kontaktológus) által előírt tároló-tisztító oldatot cseréljük naponta, az utasítás szerint.

 

 

A kontaktlencse felhelyezése

A kontaktlencsék összecserélésének elkerülése érdekében mindig a jobb oldali lencsét helyezzük először a szemre. Győződjünk meg arról, hogy a lencsék nincsenek kifordítva, mielőtt felhelyezzük azokat (kifordított állapotban tányér formájú, míg helyes állásban félgömb).

 

 

A felhelyezés menete:

  1. Helyezzük a jobb lencsét a jobb kéz mutatóujjának a hegyére, majd a jobb középső ujjal húzzuk le az alsó szemhéját.
  2. A másik kézzel húzzuk fel a felső szemhéját, és helyezzük a lencsét a szemre, a szembogárra.
  3. Nézzünk lefelé, majd finoman csukjuk be a szemet és a szemhéjon keresztül nyomkodjuk meg a lencsét. A másik szem lehunyásával győződjünk meg róla, hogy jól látunk, a lencse a helyén van.
  4. A bal lencsét ugyanilyen módon, csak a bal kézzel helyezzük a szemre.

Ha a lencsét nem tudjuk a helyére helyezni, tegyük kívül a szem „fehér” részére és pislogás előtt nézzünk a lencse felé. Ezután csukott szemhéj mellett nyomkodjuk meg a lencsét.

 

Webshopunkból egyszerűen megrendelheted a tökéletes kontaktlencsét!

 

A kontaktlencse levételének módszerei:

  1. Bal kézzel húzzuk fel a jobb felső szemhéját. Egyenesen előre nézve a jobb mutató- és hüvelykujjal szélesen csippentsük össze finoman a lencsét, és vegyük le a szemről. Vagy:
  2. Nézzünk felfelé, a jobb mutató ujjal húzzuk le a lencsét a szem alsó részére, és finoman csippentsük össze a mutató- és hüvelykujjal.
  3. A bal lencsét ugyanilyen módon, tükörképszerűen vegyük le a szemről.

 

 

Levétel után mindig tisztítsuk meg a kontaktlencséket az utasításnak megfelelően!

 

Érdekelnek további cikkek hasonló témában? Akkor kövesd blogunkat vagy nézd Facebook oldalunkat! :)

 

Szólj hozzá!

Sorry, you must be logged in to post a comment.