Így vigyázz a szemedre télen!

A tél különösen megterhelheti a szemet. Cikkünkből megtudhatod, hogyan előzheted meg, illetve miként kezelheted a két leggyakoribb téli szemproblémát, a szemszárazságot és a gyulladt szemet.

A száraz beltéri levegő, illetve a hóról visszaverődőfény irritálják a szemet és rontják a látást, így könnyen okozhatnak szemfájdalmat.

Íme, néhány tipp hogyan előzheted meg a szem hosszú távú egészségügyi problémáit, mint például a szaruhártyasérülést vagy a szürkehályogot.

 

 

 

SZÁRAZ LEVEGŐ

A leggyakoribb téli szempanasz a szemszárazság, mely égő, viszkető vagy idegen test érzésként jelentkezik a szemben. Ennek oka a lakás vagy a munkahely levegőjének alacsonyabb páratartalma, mely arra vezethető vissza, hogy a fűtés mellett az ablakok zárva vannak. Szeles időjárásban a kint eltöltött idő szintén szárító hatással bír.

A kontaktlencsét viselők vannak leginkább kitéve ennek a problémának, de bárki mást is érinthet, különösen a menopauzában szenvedő, vagy azon átesett nőket, akiknél a csökkent ösztrogénszint okoz szemszárazságot.

Előfordul, hogy a túlzott szemkönnyezés a panasz, mely hátterében az áll, hogy a száraz, irritált szemet a szervezet túlzott könnytermeléssel próbálja óvni. Idővel a szemszárazság homályos látást okozhat vagy károsíthatja a szaruhártyát, ami szintén látászavarhoz vezet.

 

MI A TEENDŐ?

  1. Gondoskodj szemeid megfelelő hidratáltságáról! Fogyassz több folyadékot, használj párásítót, míg ébren vagy, és a szemeid nyitva vannak!
  2. Használj műkönnyet! Az ilyen jellegű, vénymentesen kapható szemcseppek alkalmazása megkönnyebbülést nyújt, segít kiegészíteni a természetes könny mennyiséget, megakadályozni annak túl gyors elpárolgását.
  3. Pislogj többet! Mikor egy komplex vizuális feladatra koncentrálsz, például a számítógépen dolgozol, nem pislogsz elég gyakran, ami tovább súlyosbíthatja a téli szemszárazságot. Ha munka közben úgy érzed, a szemed száraz, pislogj gyakrabban!
  4. Viseljen napszemüveget! Ha szeles napon kell a szabadban lenned, a napszemüveg védi a szemed a szél szárító hatásától.

 

 

NAPFÉNY VISSZAVERŐDÉS

Ha több órát töltesz síeléssel, korcsolyázással vagy akár hólapátolással a szabadban, a jégről, illetve a hóról visszaverődő ultraibolya fény károsíthatja a szem felületét, szaruhártya gyulladást okozva. Ennek hatására a szem vörös, gyulladt és fényérzékeny lesz, a fertőzés megelőzése érdekében pedig antibiotikumos szemcsepp kezelésre van szükség.

A túlzott UV sugárzásnak való kitettség kulcsfontosságú szerepet játszik a szürkehályog kialakulásában, mely betegség befolyásolja a látást. Az extrém hideg általában nem jelent problémát, hiszen a szemünk beépített védelemmel rendelkezik a hideg ellen, ilyen például a könnyezés.

MI A TEENDŐ?

Viselj UV szűrővel ellátott napszemüveget! A friss hó szinte 100%-ban veri vissza az UV sugarakat, így dupla adag napsütésben részesül a szem – felülről és alulról is. Olyan napszemüveget keress, mely legalább 400-as UV védelemmel rendelkezik (UVA és UVB ellen is véd).

Ne feledd, hogy a gyermekek szemét is védeni kell a fényes téli napokon!

Limitáld a szabadban töltött időt! Ha elfelejtettél magaddal UV szűrős napszemüveget vinni, néhány óránál többet semmiképp ne tölts a szabadban a napsütéses napokon!

 

Érdekelnek további cikkek hasonló témában? Akkor kövesd blogunkat vagy nézd Facebook oldalunkat! :)

 

Szólj hozzá!

Sorry, you must be logged in to post a comment.