Mikor kell szemüveg a gyereknek?

 

 

 

Szülőként fontos feladatunk, hogy figyelemmel kísérjük a gyermekünk fejlődését és természetesen ebbe a gyerek látása is beletartozik. Cikkünkben szót ejtünk arról, hogy milyen hatással van a gyerekekre a szemüveg viselése és, hogy szülőként hogyan tanítsuk őket annak viselésére.

 

 

A szemüveg viselése gyermekként nem egyszerű feladat. Főleg, hogy a kicsiknek hozzá kell szokniuk, hogy egy idegen tárgy keretezi az arcukat, amire nem árt ha vigyáznak. Vigyázni kell ha fára másznak vagy labdáznak. Lelkileg is megterhelő, főleg ha csúfolás tárgyává válnak a szemüveg miatt, bár ez manapság szerencsére már kevésbé jellemző.

A szemüveg inkább divatos kiegészítő lett, még olyanok is hordják, akiknek nem is lenne szükségük rá. A gyerekeknél persze más a helyzet, nem ez a szempont. Ezért fontos, hogy a szülő tudjon tanácsot adni a szemüveg viselés hogyanjáról és mikéntjéről.

 

 

 

Hány éves kortól vigyük a gyereket látásvizsgálatra?

Normál esetben, már a gyerekorvos és a védőnő is figyelmezteti a szülőket, ha gond van a gyerek látásával. Ennek ellenére azért érdemes már 1 éves kortól szűrésre vinni a kicsiket, hiszen a gyermekorvos és a védőnő mégsem optikus és csak a feltűnő eltéréseket (például.: a kancsalság) veszik észre.

A legfontosabb, hogy a gyermek ne érezze azt, hogy ő beteg és azért kell orvoshoz vinni. Mindenképpen meg kell beszélni, hogy pontosan mi fog történni a rendelőben és játékosan kezelni a helyzetet. Ha így járunk el akkor a pici nem, illetve kevésbé fog félni a vizsgálattól. Fontos tudatni, hogy ez nem egy fájdalmas vizsgálat.

Mi utalhat a gyerek szemének romlására?

Korábbi cikkünkben már szó esett bizonyos jelekről, amikre érdemes figyelni. Rendkívül fontos, hogy időben észleljük az eltéréseket. Ha bármilyen probléma adódik, és azonnal észreveszik akkor nagyobb eséllyel lehet korrigálni az elváltozást, és a gyerek akár ki is nőheti (ilyen a kancsalság is).

Ha azonban nem cselekszünk megfelelően a gyerek látása tovább romolhat, ami később megnehezítheti az életét. Van, hogy sokáig nem tűnik fel, hogy gond van, hiszen ha csak az egyik szem romlik a másik "átveszi" a feladatát, és szinte nem is vesszük észre a problémát. Ezért fontos és elengedhetetlen a látásvizsgálat.

Tünetek lehetnek a gyerek szemének pirossága, ha gyakran dörzsöli őket vagy hunyorog, esetleg lassan reagál. De ezek a jelek akár kötőhártyagyulladás vagy egyéb betegségek jelei is lehetnek.

Emellett ha az iskolával kapcsolatban is felmerülnek problémák, a koncentráció hiánya, gyakori fejfájás, fáradékonyság akkor is érdemes látásvizsgálatra elmennünk.

Az a gyerek, aki jobban lát, jobban is tanul.

Mi a teendő ha szemüveg kell a gyereknek?

Nem biztos, hogy minden gyerek könnyedén veszi ezt a helyzetet, így mindenképpen támogatásra lesz szüksége. Vigyázzunk, hogy az önértékelésén ne essen csorba! Dicsérjük és biztassuk a gyereket! :)

Hogyan tudsz segíteni?

  • Például úgy, hogy hagyod hadd válassza ki a neki legjobban tetsző szemüveget, ami belefér az árba.
  • Esetleg díszítsétek fel a szemüvegtokot a kedvenc mesefiguráival, a szemüveget pedig egy vidám szemüvegzsinórral.
  • De lehet fokozni azzal is a dolgot, ha az esti mesékben a legnagyobb hősök is szemüveget viselnek. :)
  • Ha kiderül, hogy csúfolják az iskolában, járj utána a dolognak és tanítsd meg arra, hogy védje meg magát a csúfolással szemben.
  • A szemet is izmok mozgatják így nagyon fontos, hogy tornáztassátok!
  • Attól még, hogy szemüveges lesz a gyerek, nem kell felhagynia a sportolással. Nem szilánkosan törő lencsével és kényelmes, jól rögzíthető kerettel nyugodtan sportolhat tovább, sőt, ajánlott is. :)

Érdekelnek további érdekes cikkek? Akkor kövess minket itt illetve Facebook oldalunkon! :)

 

Szólj hozzá!

Sorry, you must be logged in to post a comment.